Postflytragedien på Bjørnøya 28. mars 1954, del 3.
av Odd Magnus Heide Hansen
Tromsømann i marinen
Tromsømannen Johan Nikolaisen forteller at han var i Marinen på det tidspumktet. — Jeg var om bord i KNM “Andenes” og marinefartøyet var utkommandert til kystvakt og fiskerioppsyn i farvannet utenfor Finnmarkskysten. Da meldingen kom om at vi sammen med andre skip og fly skulle avsøke området mellom Bjørnøya og fastlandet på leting etter postflyet, gikk vi med en gang mot den oppgitte posisjon. Man regnet med at flyet var i vanskeligheter og i verste fall var havarert. Bare noen timer etter kom meldingen om at flyet var blitt funnet bare noen kilometer sør for stasjonen på Bjørnøya. KNM “Andenes” fikk ny ordre om å ta seg hurtigst mulig inn til Tromsø for å hente åtte kister og for å ta resten av granskingskommisjonen til Bjørnøya. Da vi mottok den nye ordren, var vi omtrent midtvegs mellom øya og fastlandet, forteller Nikolaisen.
KNM “Sørøy” var alt på veg med første del av granskingskommisjonen og regnet med å være der oppe alt ved 23.00-tiden mandag kveld. Korvetten “Andenes” kom opp omkring ett døgn etter. Vi hadde med oberstløytnant Myhre, kaptein Skauge, en feltprest og en fotograf fra Bardufoss flystasjon. Disse var med for å finne ut av flykatastrofen. Meningen var at vi om bord på korvetten “Andenes” skulle bringe ned de åtte døde, men tidspunktet for avgangen kunne ikke fastsettes. Vi var avhengig av hvor lang tid det ville ta å få de omkomne ned til stasjonen. Et annet problem var issørpen som lå i et 200-300 meters belte utenfor stasjonen.
—Vi var to av mannskapet som måtte legge likene i kistene, forteller Johan Nikolaisen.
En av de omkomne bæres på land i Tromsø.
Foto: Johan Nikolaisen©
— De omkomne ble fraktet ned til fjæresonen nedenfor stasjonen. Undersøkelseskommisjonen hadde pakket de døde inn i laken, før vi overtok og fikk fraktet dem med lettbåten ut til KNM “Andenes”.
Selv om likene var svøpt i hvite laken, syntes vi det ble ganske tøft for oss ungdommene å utføre denne jobben. Som 22-åring fikk jeg visse tanker om hvor fort døden kan inntreffe.To år tidligere var jeg med i Vestis-ulykka hvor det også gikk mange liv og skuter tapt.I etterkant ble jeg i 1955 selv skadet for resten av livet ved at lastebommen på M/S “Kvitøy” falt ned og slo av ryggen min. På grunn av et tilfeldig uhell ble jeg lam fra livet og ned.
Kistene surret fast

— Kistene ble surret fast til båtdekket. Det ble gått vakt over bårene av skipets besetning under hele overfarten. Ett lite døgn etter at vi forlot Bjørnøya kom vi inn ved Fugløya og gikk videre gjennom Fugløysundet og sørover mot Tønsvik-skjærene.

Her lå vi og klargjorde landingen i Tromsø på militært vis. Det ble bestemt av ledelsen om bord at kistene skulle stå på babord side for landtaking. Kistene ble flaggdekket og satt på katafalker.
Alt skulle gå etter militær presisjon og klokken 13.30 skulle KNM “Andenes” legge til kai i Tromsø. Derfor lå vi i Grøtsundet og korrigerte tiden for å kunne legge til kai til avtalt tid. Imidlertid gikk strømmen nordover i Tromsøsundet, og på grunn av kistenes plassering måtte vi legge til kaia med baugen unna strømmen. Det ble til at vi måtte gjøre tre forsøk før vi kom til kaia med korvetten. Mye folk møtte oss på kaia. Tallet på tilskuere som var møtt opp for å ta imot de døde flymannskapene ble kalkulert til tusener. Folk stod helt nede fra kaikanten og opp til domkirka. Jeg var med på å bære kistene på land og videre opp i kirka. Vi var i tillegg beordret til å stå æresvakt ved kistene under gudstjenesten i en fullstappet kirke. I og med at alle unntatt en var av militær bakgrunn syntes det naturlig at vi stilte æresvakt ved bårene. Det var prest Rolf Hesselberg som forrettet minnegudstjenesten i Tromsø domkirke.
Fra Norsk Rikskringkasting var Leif Rustad og Torstein Diesen til stede under minnegudstjenesten i Tromsø.
 
Gå til del 4
Tilbake til del 2
hjem
lenker