Sopwith Baby i Tromsø
 
hjem
media-arkiv
lenker
Sopwith Baby F.104 fra Marinens flyvevåpen i 1923

Marinens Flyvåpen sendte Sopwith Baby to ganger til Svalbard. Vi har ikke bevis på at Baby-ene faktisk besøkte Tromsø, men de aller fleste ekspedisjoner brukte Tromsø som siste havn før seilasen til Nordishavet.
I juni 1923 sendte Marinen en ekspedisjon til Svalbard med D/S FLINT. Ombord var Sopwith Baby F.104 og to Hansa Brandenburg (F-14 og F-16). Hensikten var å assistere Roald Amundsens førsøk på kryssse Nordpolen med fly. Amundsen fly havarerte før polflyvningen og ekspedisjonen returnerte til fastlandet etter en måned.
Fem å senere forsvant luftskpiet ITALIA under et forsøk på å nå Nordpolen. Roald Amundsen forsvant under ettersøkningen som fulgte. I leteaksjonen etter Amundsen sendte marinen panserskipet NORGE med to Sopwith Baby ombord til Svalbard. Som kjent fant man hverken Amundsen, Lathamflyet eller resten av fly-mannskapet.

Kilder:
Gulli Stein, Hafsten Bjørn og Hagen Knut Erik, 2002. Sopwith Baby i norsk tjeneste. Warbirds of Norway Newsletter vol 17, nr. 1.

Luftfartshistorisk forening Tromsø ønsker å komme i kontakt med personer som kan hjelpe oss med informasjon om marinens Svalbard-ekspedisjoner.
Kontakt oss gjerne på e-post: Kim Brantenberg
 
 
 
tilbake